Zatul de cafea este un avantaj in casa ta. Iata 7 motive pentru care trebuie neaparat sa il folosesti

Cafeaua este o bautura populara in intreaga lume. In general, oamenii arunca zatul de cafea ramas dupa consumarea bauturii preferate, insa, dupa ce vei citi acest articol, cu siguranta iti vei schimba obiceiul. Zatul de cafea se foloseste in multe moduri in casa si in afara ei si imbunatateste si usureaza rutina de infrumusetare.

Daca nu prepari mai multa cafea acasa, majoritatea cafenelelor au o cantitate semnificativa de zat, de care de abia asteapta sa scape.

1. Zatul de cafea este un exfoliant natural

masca-fata-cafea

Textura particulelor din zatul de cafea lucreaza ca un agent exfoliant care ajuta la indepartarea murdariei si a celulelor moarte de pe piele.

Amesteca pur si simplu zatul de cafea cu putina apa sau cu ulei de cocos si aplica-l pe fata sau pe restul corpului prin miscari usoare de frecare. Zatul de cafea poate fi amestecat si cu miere si poate fi folosit ca exfoliant pentru buze.

Mai mult decat atat, cofeina din zatul de cafea contine proprietati puternice de antioxidanti care iti pot proteja pielea de efectele nocive ale soarelui. De asemenea, corecteaza circulatia sangelui, care imbunatateste sanatatea pielii.

2. Reduce celulita

celulita

Celulita este o afectiune care provoaca pielii o textura de coaja de portocala. Afecteaza intre 80 – 90% dintre femeile adulte. Apare atunci cand depunerile de grasime imping tesutul adipos sub piele si este frecvent observata pe suprafata feselor si a coapselor.

Cand zatul de cafea este aplicat local, acesta elimina grasimea si imbunatateste circulatia sanguina din acea zona, eliminand aparitia celulitei. Amesteca zatul de cafea cu apa sau ulei de cocos si freaca pe suprafata cu celulita pentru 10 minute, de doua ori pe saptamana.

3. Este un colorant natural

colorant-cafea

Daca vreodata ai varsat pe tricoul alb putina cafea, stii cu siguranta ca pata a lasat urme.

Prin folosirea zatului de cafea, poti crea un colorant ieftin si complet natural, ce poate fi folosit la colorarea bumbacului, matasei artificiale, plasticului, lenjeriei sau a hartiei.

Acesta este cel mai simplu mod de a acorda tesaturilor sau hartiei un aspect vintage, cu care poti ascunde petele existente pe imbracaminte sau prosoape. Zatul de cafea poate fi folosit si in vopsirea oualor de Paste sau aprofundarea nuantei parului inchis.

Mancarea si vopseaua de par poate contine sute de chimicale, multe dintre ele putand cauza chiar cancerul. Zatul de cafea este un foarte bun inlocuitor al vopselei traditionale. Daca folosesti vopsea pentru haine sau lana, asigura-te ca le speli bine cu apa rece inainte de utilizare.

4. Curata gratarul din curte

gratar-cafea

Curatarea arsurilor sau a reziduurilor de pe lemnul gratarului din curte este o munca foarte grea si murdara.

Prin indepartarea arsurilor cu zat de cafea, previi fumul abundent de pe horn la urmatorul gratar, iar curatarea se realizeaza mult mai repede.

5. Stimuleaza cresterea parului si indeparteaza impuritatile

cresterea-parului

Sampoanele si produsele de ingrijire a parului lasa in urma lor urme adanci care provoaca deteriorarea si caderea parului. Prin exfolierea scalpului cu zat de cafea iti ajuti parul sa indepartezi impuritatile din urma produselor comerciale, dar si celulele moarte.

Mai mult decat atat, mai multe studii arata ca, prin testarea mai multor scalpuri, cofeina din zatul de cafea are efecte benefice asupra cresterii rapide a parului.

Inainte de a sampona, foloseste un pumn de zat de cafea si maseaza-ti usor scalpul si parul pentru cateva minute. Apoi, clateste parul cum faci in mod normal. Repeta acest obicei o data sau de doua ori pe saptamana sau de cate ori este nevoie.

6. Trateaza cearcanele

cearcane-cafea

Pielea din jurul ochilor este extrem de sensibila si contine mici particule de grasime. Tocmai din aceasta cauza, este unul dintre primele semne ale imbatranirii. Exista foarte multe cauze ale cearcanelor si a pungilor de sub ochi, incluzand vase de sange fragile, o circulatie redusa sau o calitate slaba a pielii.

Zatul de cafea se pare ca este solutia ideala, datorita antioxidantilor si compusilor din cofeina. Studiile arata ca produsele de ingrijire a pielii contin antioxidanti si cofeina, pentru a preveni aparitia imbatranirii si a cearcanelor.

Cofeina are proprietati anti-inflamatoare si stimuleaza circulatia sangelui in jurul ochilor, reducand aparitia cearcanelor negre si a pungilor. Adauga apa sau ulei de cocos in zatul de cafea pentru a crea o pasta. Aplic-o sub ochi si las-o sa isi faca efectul pentru 10 minute inainte de a clati zona. Repeta acest proces zilnic sau de cate ori crezi ca este necesar.

7. Repara zgarieturile de pe mobila

mobila-cafea

Daca ai in casa mobila din lemn, probabil ai observat ca este usor zgariata. Multe produse au capacitatea de a ascunde sau indeparta usor zgarieturile de pe mobila, insa, inainte de a alerga spre magazin, poate vrei sa dai zatului de cafea o sansa.

Mai intai, fa o pasta din zatul de cafea si apa. Apoi, adauga putina pasta peste zgarietura si freaca usor cu un prosop de bumbac. Lasa pasta 5-10 minute pentru a-si face efectul, apoi sterge cu prosopul de bumbac. Asta ajuta la indepartarea zgarieturilor, prin colorarea lemnului maro cu ajutorul proprietatilor zatului de cafea. Continua sa realizezi acest proces de mai multe ori pana ajungi la culoarea lemnului, insa, asteptand intre aplicari cateva ore. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *