Cafea aici, cafea acolo. Cum savureaza cafeaua oamenii din diferite tari

Foarte putini la numar sunt oamenii care nu isi incep ziua cu o bautura fierbinte. Ciocolata si ceaiul sunt cele mai bune startere de dimineata. Unii oameni prefera ciocolata calda, altii un ceai verde, insa cei mai multi oameni sunt consumatori de cafea, pentru ca le ofera energia de care au nevoie dimineata.

Pentru simplitatea si frumusetea cu care se coace, pentru unicitatea prepararii, cafeaua are parte de un tratament unic in fiecare tara si cultura. Cafeaua reprezinta un lant salbatic si imprevizibil de forme de-a lungul tarilor. Pentru ca zilnic se consuma 1 miliard de cesti de cafea, aici gasesti o lista cu modalitati prin care cafeaua este preparata si consumata in diferite tari.

Turcia, Türk kahvesi

Türk kahvesi

Cafeaua turceasca este facuta din boabe fin macinate, nefiltrate si servita in vase din alama sau din cupru, cunoscute sub numele de cezves. Boabele macinate sunt turnate in cafea, ele trebuind sa se lase in partea de jos a unei vesele traditionale de portelan, numita kahve finjani. Zaharul este adaugat in cezve inainte ca apa sa se fierba, oferindu-i cafelei turcesti caracterul ei dulce caracteristic, iar cardamomul este adaugat uneori pentru aroma suplimentara. Mai mult decat un obicei zilnic, cafeaua faciliteaza interactiunea sociala in cultura turceasca, insemnand in special un gest de ospitalitate de la gazda la oaspete.

Senegal, Café Touba

Café Touba

Café Touba se prepara intr-un mod similar cu cafeaua la filtru, fiind aromatizata cu ardei iute sau djar si uneori cuisoare. A fost promovata in anii 1880 de Cheikh Ahmadou Bamba, fondatorul frazei islamice Mouride, astfel luandu-si numele din orasul sfant Touba. Initial s-a crezut faptul ca are valoare medicala, insa de acest gust de cafea dulce si condimentata se bucura acum oamenii in Senegal, atat dimineata, cat si dupa-amiaza. Standurile Touba se gasesc la fiecare colt de strada in Dakar, iar bautura unica incepe chiar sa apara in alte tari din Africa de Vest.

Vietnam, Cà Phê Trứng

Cà Phê Trứng

Cunoscuta sub numele de cafea de ou vietnamez, acest tratament cu cafeina ar putea trece aproape in randul deserturilor. Galbenusurile de ou sunt amestecate impreuna cu laptele condensat si zaharul, creand o textura cremoasa, care face ca aceasta bautura usoara sa fie preferata la nivel national. Boabele robusta sunt cele mai frecvent utilizate pentru prepararea Cà Phê Trưng, care este in mod traditional trecut printr-un filtru de cafea vietnamez din otel inoxidabil. Ouale de cafea pot fi savurate fie fierbinti sau gheata. Cà Phê Trứng este cafeaua vietnameza pe care trebuie neaparat sa o incerci daca vizitezi Hanoi sau orasul Ho Chi Minh.

Mexic, Cafe de Olla

Cafe de Olla

Cuisoarele, anasonul si scortisoara confera bauturii Cafe de Olla aroma ei specifica. Condimentele, zaharul de cafea si zaharul minim procesat, numit piloncillo, sunt fierte in vase de lut de pamant numite ollas, apoi trecute printr-o sita. Unii adauga ciocolata sau zahar brun pe marginea cestii, dar aroma parfumata a bauturii este intotdeauna recunoscuta, la fel si cana de lut specifica in care este servita in mod traditional.

Finlanda, Kaffeost

Kaffeost

Adaugarea laptelui la cafea este normala in intreaga lume. Cele mai multe tari opteaza pentru lapte sau smantana, dar in unele parti din Scandinavia, branza este cea preferata. Kaffeost sau „cafeaua cu branza” provine din Finlanda si poate fi gasita si in nordul Suediei, langa granita finlandeza. Este o branza relativ ferma si usoara, care are o consistenta mai cremoasa si o aroma mai dulce cand este acoperita cu o cafea fierbinte, obtinuta din boabe fin macinata. Cafeaua cu branza este in general facuta in cantitati mari, iar resturile pot fi inghetate sau acoperite cu fructe de padure proaspete si servite cu aceasta bautura cu adevarat singulara.

Italia, Espresso

Espresso

Este practic imposibil sa faci o comanda in orice cafenea, fara a vorbi in italiana. O mare parte din denumirile cafelelor care inconjoara lumea provin din italiana. Masinile de espresso imping aburul sub presiune prin boabele fin macinate, rezultand o cafea foarte concentrata, cu un strat superior spumant. Bauturile pe baza de espresso includ totul, de la cafeaua macchiato (espresso cu lapte aburit) pana la caffé mocha (espresso cu ciocolaa) si caffè doppio (espresso dublu). Cand te afli in Roma sau in alte locuri din Italia, procedeaza precum localnicii si serveste la micul-dejun espresso cu lapte, iar dupa cina un espresso simplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *