10 motive pentru care consumatorii de cafea au parte de beneficii uimitoare

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Datorita bogatiei de antioxidanti si nutrienti benefici, se pare ca este foarte sanatoasa. Studiile arata ca bautorii de cafea au un risc mai scazut pentru bolile cu risc mare. Iata 10 beneficii sanatoase ale cafelei:

1. Cafeaua imbunatateste nivelul energetic si te face mai inteligent

cafea inteligenta

Cafeaua ajuta oamenii sa se simta mai putin obositi si creste nivelul de energie. Acest lucru se intampla, datorita continutului de cofeina, care este un stimulent. Cofeina este cea mai consumata substanta psihoactiva din lume.

Dupa ce bei cafea, cofeina este absorbita in sange, iar de aici ajunge direct in creier. In creier cofeina blocheaza adenozina, o substanta din interiorul celulelor care este sursa de energie, dar care poate deveni distructiva cand esti supus stresului.

Multe studii au dovedit faptul ca substantele nutritive din cafea imbunatatesc variate aspecte ale functionarii creierului, incluzand memoria, starea, vigilenta, nivelul energetic, timpul de reactie si functiile mentale generale.

2. Cafeaua ajuta la arderea rapida a grasimilor

fat

Cofeina este gasita in aproape toate suplimentele comerciale pentru arderea grasimilor si asta dintr-un motiv esential. Este unul dintre doar cateva substante naturale care ajuta la arderea grasimilor.

Cateva studii arata ca impulsioneaza rata metabolismului de la 3% la 11%. Alte studii indica faptul ca imbunatateste arderea grasimilor pana la 10% la obezi si 29% la oamenii slabi. Cu toate acestea, este posibil ca aceste efecte sa scada in cazul consumatorilor de cafea pe termen lung.

3. Cafeaua imbunatateste semnificativ performantele fizice

sport

Cofeina iti stimuleaza sistemul nervos, semnalizand celulelor grase descompunerea grasimii corporale. De asemenea, iti mareste nivelul epinefrinei (adrenalina) in sange. Acesta este hormonul de lupta care pregateste corpul pentru un efort fizic intens.

Datorita acestor efecte, nu este surprinzator ca aceasta sa iti imbunatateasca performantele fizice. Pe de alta parte, este benefic sa iti prepari o ceasca de cafea tare inainte de a merge la sala cu o jumatate de ora.

4. Cafeaua contine nutrienti esentiali

nutrition

Majoritatea nutrientilor din boabele de cafea isi pastreaza calitatile dupa macinare. O singura portie de cafea contine:

1. Riboflavina (vitamina B2): 11% din doza zilnica de referinta (RDI);

2. Acid pantotenic (vitamina B5): 6% din RDI;

3. Mangan si potasiu: 3% din RDI;

4. Magneziu si niacin (vitamina B3): 2% din RDI.

Poate ca nu pare ceva important, insa cei mai multi oameni se bucura de mai multe cesti pe zi – permitand acestor cantitati sa se adune rapid.

5. Cafeaua scade riscul diabetului de tip 2

diabet

Diabetul de tip 2 este o problema majora de sanatate, in prezent afectand milioane de oameni din intreaga lume. Se caracterizeaza prin cresterea nivelului zaharului din sange, determinat de rezistenta la insulina sau de reducerea capacitatii de secretie a insulinei.

Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus al diabetului de tip 2. Studiile arata ca oamenii care beau cafea au un risc diminuat de 23-50% de a de imbolnavi. Potrivit unor 18 studii, bazat pe 457,922 oameni, fiecare ceasca de cafea este asociata cu 7% riscuri mai mici de a face diabetul de tip 2.

6. Cafeaua te protejeaza de Alzheimer, Parkinson si Dementa

Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai intalnita boala neurodegenerativa si generatoare a dementei. Acestea afecteaza oamenii peste 65 de ani si nu exista un leac pentru cele doua.

Insa, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti pentru a preveni aceste boli. Printre aceste lucruri se regaseste si mancatul sanatos si exercitiile, insa consumul de cafea are efecte incredibile. Mai multe studii au aratat ca bautorii de cafea au un risc redus cu 65% pentru aceste boli.

7. Cafeaua iti protejeaza ficatul

liver

Ficatul este un organ extraordinar, care are rolul unor sute de functii. Cateva boli cunoscute care afecteaza ficatul sunt hepatita, ficatul gras si multe altele, care pot conduce la ciroza. Interesant este ca, cafeaua protejeaza de ciroza ficatul, in asa fel incat oamenii care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au un rist mai mic de ciroza cu pana la 80%.

8. Cafeaua invinge depresia si te face mai fericit

happy

Depresia este o boala mentala severa care reduce semnificativ nivelul de trai. In 2017 s-a constatat faptul ca 900 000 de romani sunt diagnosticati anual cu aceasta boala. Intr-un studiu Harvard publicat in 2011, femeile care beau 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi au cu 20% mai multe sanse sa nu devina depresive.

9. Cafeaua scade riscul anumitor tipuri de cancer

cancer

Cancerul este cel mai intalnit motiv al deceselor. Este caracterizat prin cresterea incontrolabila a unor celule in corp. Cafeaua este remediu impotriva a doua tipuri de cancer: cancerul de ficat si cancerul colorectal.

Cancerul de ficat reprezinta cel mai intalnit motiv de deces in randul tipurilor de cancer din intreaga lume, iar cancerul colorectal se situeaza pe locul 4. Studiile arata ca bautorii de cafea isi diminueaza riscul de a face cancer de ficat cu pana la 40%.

10. Cafeaua te face sa traiesti mai mult si te fereste de bolile de inima 

heart

Cofeina iti imbunatateste presiunea sangelui. La anumiti oameni, efectul dureaza mai mult decat se asteapta. Se spune in popor ca, daca bei cafea, te vei imbolnavi de inima. Din contra, exista evidente care spun ca oamenii care beau cafea regulat au un risc scazut de boli de inima cu pana la 20%.

Odata ce cafeaua te fereste de atatea boli, este evident faptul ca iti acorda sanse mari de a-ti prelungi viata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *